Effect Corona op wintersport in Oostenrijk

 

 

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2021

Benieuwd naar hoe corona de wintersport komend jaar beïnvloedt? Afgelopen jaar was er veel onduidelijk, doordat alle wintersportgebieden eigen coronamaatregelen aankondigden. Oostenrijk is nu echter duidelijk, met verschillende scenario’s rondom corona voor de wintersport in het seizoen 2021/2022. Onderstaand lees je een overzicht van de verschillende regels, scenario’s en de gevolgen voor onze skihuttentocht in Oostenrijk.

De belangrijkste regels op een rij:
✓ Het belangrijkste eerst: de wintersport gaat dit jaar door!
✓ Voor het gebruik van skiliften en horeca (ook bij de après-ski) gaan de 3-G-regels gelden. Dat bekent dat je moet aantonen dat je negatief getest bent, gevaccineerd bent, of in de laatste 6 maanden positief bent geweest op corona. 
✓ Ook geldt er een FFP2-mondkapjesplicht in de skiliften.
✓ Er wordt geen maximum gesteld op het aantal mensen per lift.
✓ Bij een verslechtering van de corona-situatie kan de 2-G-regel ingesteld worden. Dit heeft met name gevolgen voor de mensen die niet gevaccineerd zijn. Gevaccineerden zullen amper last hebben van aangescherpte coronamaatregelen.
✓ Tip: check sowieso even bij je reisverzekering hoe zij omgaan met corona tijdens de wintersport, en tot wanneer zij je kosten dekken.

Huidige situatie Coronavirus in Oostenrijk

De Oostenrijkse regering heeft een “Corona-verkeerslicht” ingevoerd. Dit verkeerslicht heeft vier verschillende kleuren die per district een indicatie geven van de situatie rondom corona. 

Status op 15 oktober:

Een lange tijd stond heel het land op oranje, maar Salzburg is inmiddels rood gekleurd. Vorarlberg, Tirol, Wenen en Steiermark  zijn echter geel, wat positief is.

Met een vaccinatie- of herstelbewijs kom je het land ‘gewoon’ binnen, zonder dat je in quarantaine hoeft. Als je terugreist naar Nederland hoef je ook niet in quarantaine.

Coronamaatregelen Oostenrijkse skigebieden

3-Stappenplan Corona in Oostenrijk

Oostenrijk gaat komende wintersport het ‘3-Stufenplan’ invoeren. Dit houdt in dat maatregelen op basis van drie niveaus worden ingevoerd. De drie niveaus zijn gebaseerd op de bezetting van de ic-bedden. Stufe 2 gaat in bij een bezetting van 300 ic-bedden. Wanneer 400 ic-bedden bezet zijn zal Stufe 3 ingaan.

Huidige situatie
Op het moment is het laagste niveau, Stufe 1, van kracht. Op dat moment gelden de bovenstaande regels. 

Mogelijke aanscherpingen
Mocht Stufe 3 van kracht zijn, worden maatregelen met name voor ongevaccineerden aangescherpt. Zo is het als ongevaccineerde niet meer voldoende een negatieve zelftest te tonen bij binnenkomst van horeca. Je moet een negatieve PCR-test kunnen laten zien, of uiteraard gevaccineerd of hersteld van corona zijn.

Algemene coronamaatregelen Oostenrijk

✓ Per 1 juli hoeft er geen afstand meer gehouden worden.
✓  Het dragen van een mondkapje is in winkels en tankstations  verplicht. 
✓ De mondkapjesplicht geldt ook in het openbaar vervoer en in gondels. Een wegwerp-mondkapje zoals wij Nederlanders die dragen is niet voldoende, het moet meestal een FFP2-mondkapje. Voor een supermarkt is een gewoon mondkapje voldoende, mits je gevaccineerd bent. Daar waar de 3G-regel van kracht is, vervalt de mondkapjesplicht.
✓ Wanneer je coronaklachten hebt blijf je net als in Nederland thuis, en laat je je testen op corona.
✓ Vanaf 1 juli is er geen limiet meer op samenkomsten ingesteld.
✓ Ook zijn er geen bezoekerslimieten meer voor evenementen. Wel geldt de 3-G-regel voor evenemenenten vanaf 25 personen.

Call Now Button